Akıncı: Kıbrıs Türkiye'nin AB'ye giriş kapısı değil

Mustafa Akıncı  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sorunun çözümü sonrası dört özgürlüğün tanınmasının Kıbrıs’ın  Türkiye’nin  Avrupa Birliği’ne ark kapıdan girişi anlamına  gelmeyeceğini söyledi.

Akıncı bunun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına  Avrupa’da çıkar sağlama değil, Türk ve Yunan vatandaşlarına eşit yaklaşım olduğundan söz etti. Akıncı “Politis” ve “Yeniden” gazetelerine verdiği röportajda  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları konusunda anlaşmanın müzakerelerde diğer konuları çözebileceği ve Kıbrıs sorununun çözümünün de Türkiye’nin Avrupa süreci yolunu açabileceği  değerlendirmesinde bulundu. Akıncı garantiler konusunda ise güvenlik duygusunun yerleşmesi için zamana gerek olduğunu belirtti. Türk ordusunun 15 yıllık bir süre adada kalmasının çözümün işlerliğini de güvence altına alma fırsatı vereceğini ve  Kıbrıslırumlar ve Kıbrıslıtürkler arasında işbirliğinin karşılıklı yararını  güçlendireceğini ifade etti. Akıncı asker sayısının önemli olmadığını, psikolojik nedenlerden önemli olanın var olması olduğunu dile getirdi. Akıncı Türk askeri varlığının amacının kendi ifadesiyle federal çözümü istemeyip üniter devlette ısrar eden siyasi çevrelerin güçlenmemesi olduğunu da ileri sürdü.

Kaynak: KRYK

Son Güncelleme: 05 Şubat 2021 - 21:33

Son Haberler

10 Aralık
Dün gece saat 09.30 sularında meydana gelen trafik kazasında 17 yaşındaki genç ağır yaralandı
16:05
Mossad: Kıbrıs güvenlik yetkilileriyle işbirliği içinde, İran'ın İsrail ve Yahudi hedeflerine yönelik terör saldırısı önlendi
16:05
Kıbrıs'taki yetkililer, Noel döneminde olası saldırıları önlemek için ek güvenlik önlemleri alıyor.
16:03
Dendias: Türk-Yunan ilişkilerinde sayfa değişikliği için, Türkiye'nin yapısal konulardaki duruşu da değişmelidir
16:02
AB Genel İşler Konseyi'nde, Türkiye ile genişlemenin gidişatı ve Avrupa-Türkiye ilişkilerinin sonuçları ele alınacak.
16:00
Antonio Guterres: Güvenlik Konseyi, jeostratejik bölünmeler nedeniyle felç oldu
15:57
09 Aralık
Hristodulidis: Fitch'in Kıbrıs’ın kredi notunu yükseltmesi, Kıbrıs ekonomisi için güven oyu niteliğindedir.
16:02
Guterres-Hristodulidis arasında yapılan telefon görüşmesinde, Kıbrıs sorunuyla ilgili atanacak kişi ele alındı.
15:58
Aglantzia'da bir otobüsün alev alması nedeniyle durdurulan otobüs seferleri, Pazartesi günü yeniden başlıyor
15:57
Dün gece Lefkoşa'da 15 yaşlarında bir çocuk, çalıntı araba kullanırken görüldü.
15:54
Maliye Bakanı: Fitch'in Kıbrıs ekonomisini istikrarlıdan olumluya revize etmesi popülizme cevap niteliğindedir.
15:52
Yunanistan: Taraftar şiddetiyle ilgili alınacak kararlara ilişkin açıklama yapılması bekleniyor.
15:50
Tüm haberler

Video on Demand