6. parsel için Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye'ye tepki

Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti Münhasır Ekonomik bölgesinde bulunan 6ıncı parselin bir kısmının, kendi kıta sahanlığında bulunduğunu iddia etti.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, hidrokarbon arama çalışmaları için, 3üncü izin çıkarma turu sebebiyle, dün gece Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama yapıldı.  Yapılan açıklamalarda, Kıbrıslı Türklerin adanın doğal kaynakları üzerindeki haklarını ihlal ettiği için,  Kıbrıslı Rum tarafa suçlamalarda bulundu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın, Kıbrıs Cumhuriyeti Münhasır Ekonomik bölgesinde, hidrokarbon araştıma izinleri hakkında başlatılan, yeni süreç hakkındaki açıklamaları Lefkoşa’nın tepkilerine neden oldu. Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’yi dengesiz ve meydan okuyan tavırlarından dolayı suçladı. Ayrıca Ankara hükümetinin, uluslararası karaları ve anlaşmaları keyfi yorumladığına dair eleştirilerde bulundu. Söz konusu izin çıkarılma sürecinin, Kıbrıs sorununun devam eden çözüm diyaloğundan etkilenmeyeceğini vurguladı. Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs’ın doğal zenginliğinin Kıbrıs halkına ait olduğunu ve Kıbrıs sorununun çözümünden sonra halkın tümünün bu zenginliklerin değerlendirilmesinden pay çıkarabileceğini belirtti. Ayrıca Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, ayırım yapılmadan tüm Kıbrıs halkının gelişme ve refahı için, doğal zenginliklerden faydalanması konusunda ilerlemeye kararlı olduğunu ifade etti. Bununla birlikte Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, eylemlerinde yol gösterici olan ve çıkarlarının savunulması için kalkan rolü oynayan, uluslararası hukuk çerçevesinde, sağladığı tüm barışçıl yollarla, tüm haklarını korumaya da kararlı olduğunu dile getirdi. Dışişleri Bakanlığı son olarak, Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki hidrokarbon rezervlerinin, Avrupa Birliği’nin enerji güvenliğini önemli ölçüde güçlendirebileceğini sözlerine ekledi.


Editör: Bahar Yandaş
Kaynak: Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu

Son Güncelleme: 05 Şubat 2021 - 22:37

Son Haberler

06 Aralık
basın özetleri 06.12.23
14:41
Soruşturmalar devam edecek ve gerekirse sorumluluk atfedilecek
10:21
Bu yıl rekor sıcaklıklar yaşandı
10:19
Filipinler'de otobüs kazasında 17 kişi öldü
10:17
Han Yunus şehri kuşatma altında
10:12
Maria Angela Holguin Cuellar'ın BM'nin Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği temsilci oldu
10:09
05 Aralık
Atina hükümet sözcüsü: Mitsotakis ile Erdoğan görüşmesi nedeniyle 7 Aralık "çok önemli bir gün"
15:56
İngiltere Savunma Bakanlığı: İngiliz uçakları Doğu Akdeniz üzerinde gözetleme uçuşları gerçekleştirecek.
15:54
İngiliz hükümeti Kıbrıs'ın Gazze'ye insani yardım koridoru oluşturma çabalarına katkıda bulunmaya hazır görünüyor.
15:53
Chevron şirketi, "Afrodit" sahasının geliştirilmesine yönelik çalışmanın başlangıç ​​tarihinin uzatılmasını talep etti.
15:51
basın özetleri 05.12.23
14:19
İsrail ordusu, Tel Aviv'in emriyle Filistinli sivillerin sığındığı güney Gazze'deki kara operasyonlarını genişletiyor.
13:31
Tüm haberler

Video on Demand