FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi 2008 yılında Milli Muhafız Ordusu'na iki helikopter alımında yaşandığı ileri sürülen skandal. Gazeteye göre 2008 yılında Muhafız Ordusu'na 45 milyon Euro ödenerek iki Agusta helikopter alımına ilişkin süreç araştırılıyor. Sayıştaylık Teknik Denetim Müdürü Andreas Hasapopulos dün konuyla ilgili olarak Meclis Savunma Komisyonu'na sunduğu raporunda bu helikopterlerin alımına onay vermesi için o dönem Meclis'e dönemin Sayıştay Başkanı olan ve şimdi de Merkez Bankası başkanlığını yürüten Hristalla Yorgacis tarafından yanlış bilgi verildiğini ileri sürdü. Hasapopulos'un raporuna eşlik eden Sayıştay Başkanı Odisseas Mihalidis de bilgi notunu Başsavcı'ya ve Araştırma Komitesi'ne de gönderdi. Hasapopulos dün Meclis Savunma Komisyonu'na sunulan raporunda bu raporu o dönemki Sayıştay Başkanı Hristall Yorgicis'e de sunduğunu ancak Yorgacis'in bu raporu ilgililere götürmediğine dikkat çekti. Hasapopulos bu şekilde milletvekillerinin o dönem konunun tüm yanları ile ilgili bilgilendirilmediklerini belirtti. O Savunma bakanlığının değerlendirmelerine göre değerleri 20 milyon euro olan helikopterler 45 milyon Euroya satın alındı.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
-Cumhurbaşkanı Anastasiadis dün görüştüğü Akıncı'dan müzakerelerdeki anlayış birliklerinin görüş birliklerine dönüştürülmesi istedi ve iki lider bu konuda anlaştı. İki lider dün yaklaşım üç buçuk saat süren görüşmelerinde yönetim, mülkiyet, ekonomi ve Avrupa Birliği konularına odaklandılar. Tarafların yaptıkları çeşitli açıklamalarda, verdikleri röportajlarda müzakerelerde masaya koydukları tezlerden geri adım attıkları görünümünün ortaya çıkmış olması nedeniyle Cumhurbaşkanı Anastasiadis Akıncı'ya ortak anlayış sağladıkları konuları kapatmalarını önerdi. Elde edilen bilgilere göre bu konular arasında dört özgürlük, nüfus ve Tükler ile Yunanlıların dörde bir oranı da var. Masaya detay değil genel konular getirildi. Haftada üç kez bir araya gelen Müzakereciler Andres Mavroyannis ve Özdil Nami tüm bu konuları netleştirme görevi üstlendiler. İki müzakereci şimdi bu konuları detayına ele alacak ve 28 mart'ta gerçekleştirilecek önümüzdeki liderler görüşmesine bütünsel bir görüntü götürecekler. Bu arada Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis dünkü görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada ortak anlayış birliklerini aşamalı bir biçimde görüş birliklerine dönüştürme konusunda anlaştıklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı her iki toplumun da beklentilerine yanıt vermek için Kıbrıslıtürk liderle görüşmelerine aynı yoğunlukta devam edeceğini de belirtti. Bugünkü görüşmede toprak düzenlemeleri ve garantiler hariç tüm konuları birçok konunun ele alındığını hiçbir konunun istisna tutulmadığını dile getirdi. Omorfo meselesinin tartışılıp tartışılmadığının sorulması üzerine de taraflardan herhangi biri için duyarlı olunan hiçbir konunun istisna tutulmadığı görüşünü yineledi. Konsey toplantısından basına sızmaların sorulması üzerine de bu konunun getirildiğini ancak kendisinin bunun bir iç mesele olması yüzünden kapattığını ifade etti.
ALİTİA gazetesinin bugünkü ana haberi "Lefkoşa "Türk pazarına" girmiyor" başlığı altında. Gazeteye göre Lefkoşa'nın göçmen konusundaki anlaşmayı bloke edeceği haberleri üzerine Türkiye'nin Avrupa Birliğine tam üyelik müzakerelerinde başlıkların açılması için koşullar olduğunu ve Ankara'nın da bunları bildiğini mesajı verdi. Lefkoşa, Avrupa Birliği ile Türkiye'nin göçmen planı ile tam üyelik müzakere başlıkları arasında bağ kurulmasından ve bu konunun gündemde tutulmasından rahatsız. Elde edilen bilgilere göre Cumhurbaşkanlığı bu konuda Kıbrıs'ın konuya ilişkin tavrının değişmez olduğu mesajını her düzeyde veriyor. "Financial Times" gazetesi de konuya ilişkin Cumhurbaşkanı'nı bir demecine yer verdi. Buna göre Cumhurbaşkanı özünde sorununun Türkiye'de olduğunu vetonun kalkması için anlaşmalara uyması gerektiğini ve bu konuda baskıların Lefkoşa üzerine düşmesine müsaade etmeyeceğini söyledi. Financiasl Times Anastasiadis'in Ankara önceden yükümlülüklerini yerine getirmeden Avrupa Birliği-Türkiye anlaşması çerçevesinde Türkiye'nin müzakere başlıklarının açılmasına onay vermeyeceğini belirtti. Gazeten Cumhurbaşkanı Anastasiadis'in " Kıbrıslı lider Merkel'in göçmenler konusundaki anlaşmasını boğmakla tehdit ediyor" başlığı altında verdiği haberinde " Bana baskı yapmalarına asla müsaade etmeyeceğim ve asla onay vermeyeceğim çünkü farklı bir durumda Kıbrıs'a dönemem" dediğini yazıyor.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
-Uzun süren tartışmalar sonrası EVROKO ve "Dayanışma Hareketi" seçimlere ortak liste ile girme kararını kesinleştirdiler. EVROKO Başkanı Dimitris Silluris dün bir açıklama yaparak EVROKO'nun dağıtıldığını açıkladı. Bu yeni durumda EVROKO seçimlere "Dayanışa Hareketi" şemsiyesi altında girecek. Dimitris Silluris ile Dayanışma Hareketinin Avrupa Parlamento üyesi Başkanı Eleni Theoharu seçimlerde aynı listede yer alacak.
HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs Telekomünikasyon Kurumu'yla ilgili gelişmeler. Gazeteye göre çalışanlar Kıbrıs Telekomünikasyon Kurumu'nun özelleştirilmesini öngören yasa tasarısının meclis'te oylanacağı gün yığınsal eylem yapma hazırlığı içinde. Sendikal örgütler dün gerçekleştirdikleri ortak toplantıda bu yönde karara aldılar. Sendikalar bu arada çalışanlara da söz konusu yasa tasarına karşı oy verip tasarıyı geçirmeme yönünde oluşan dinamiğin alt üst edilmemesi için uyanık olmaları çağrısında da bulundular. Şu ana kadarki veriler AKEL, DİKO, EDEK ve Ekoloji Hareketi'nin yasaya olumsuz oy vereceğini gösteriyor. Bunun gerçeğe dönüşmesi durumunda tasarı geçmeyecek. Ancak konu burada kapanmayacak. Elde edilen bilgilere göre Maliye Bakanlığı konuyu seçimler sonarsı yeniden gündeme getirme planları yapıyor. Meclis Maliye Komisyonu'nun 15 Mart salı günü gerçekleştireceği toplantıda konu ele alınacak.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
-Otel çalışanları sektörde toplu sözleşme görüşmelerinde yaşanan çıkmaz sonrası Çalışma Bakanlığı'nın arabulucu olarak yaptığı ve sendikalarının da kabul ettiği önerilere yeşil ışık yaktılar. PEO ve SEK'e başlı sektörde örgütlü sendikalar çalışanların arabulucu önerilerini çoğunlukla kabul ettiklerini ve toplu sözleşmenin imzalanması için Bakanlığa mektup gönderdiklerini duyurdular. Sendikalar bu arada bu temelde anlaşmaya vardıkları sektörle ilgili yasal düzenlemelerin derhal yapılmasını da istediler. Varılan anlaşma üç yıllık olacak. Bu anlaşmaya göre çalışanlar 15 günlük resmi tatillerde çalışması durumunda çifte ücret alacak. İhtiyat sandıkları da yasayla güvence altına alınacak ve ilk adım olarak katkılar %3'ten %5'e yükseltilecek. Kriz öncesi %30 olan ve sonra %7,5'e düşürülen Paskalya ikramiyesi %20 olacak. Sözleşmede hizmet hakkı da var ve bu müşterilere konacak çalışanlara puan olarak ödenecek. Bu paradan işveren de yıpranma payı ayırma hakkına sahip olacak 2013'te bu oran %5'ten %17'e yükseltilmişti ve şimdi %10'a düşürülecek. .
POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Baf atık toplama merkezindeki skandalla ilgili gelişmeler. Gazeteye göre bu merkezi işleten firmasının müdürü yakalandıktan 24 saat sonra konuştu. Müdür Kokocis olaya politikacıları da dahil etti. Şirket ve Kıbrıs Cumhuriyeti arasında imzalanan sözleşme sürecine birçok kişinin dahil olduğunu belirtti.
Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
-EDEK Başkanı Marionos Şizopulos Cumhurbaşkanı Anastasiadis’e yönelik yeni eleştirilerde bulundu. Şizopulos yaptığı yazılı açıklamada Cumhurbaşkanının tek başına sistemli bir biçimde Ulusal Konseyin altını oyduğunu belirtti. Cumhurbaşkanının Ulusal Konsey’in rolüne ilişkin ortaya koyduğu duyarlılık konusunda kimseyi ikna edemeyeceği değerlendirmesinde bulundu ve Anastasiadis’in iki farklı durumda Ulusal Konseyi uzun sürelerle terk ettiğini hatırlattı . Bu nedenle de Konseyin savucusu olarak görüntü vermesinin anlamı olmadığına vurgu yaptı. Şizopulos bu arada partisinin halkı, sorumlu ve objektif bir biçimde bilgilendirmeye devam edeceğinin de altını çizdi.
Son Güncelleme: 05 Şubat 2021 - 13:18
https://tr.riknews.com.cy/tr/article/2016/3/12/12316/