16/11/15

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Fransa'daki terör saldırısı sonarsı tüm Avrupa'nın alarma geçmiş olması. Gazeteye göre Fransa'daki terör saldırısı sonrası tüm Avrupa alarma geçti. Avrupa ülkeleri yetkilileri topraklarına yeni saldırı olasılığından korkarak ek güvenlik önlemleri alma konusunda adımlar atıyorlar. Almanya, gizli haber alma teşkilatının üye sayısını artırıyor. Türkiye'de de yetkililer Paris'te saldırıların yaşandığı gece kendilerinin de İstanbul'da bir terör saldırısını engellediklerini duyurdular. Fransa İçişleri Bakanı teröristlerin Belçika'da da büyük bir saldırı hazırlığı içinde olduklarını duyurdu. Kıbrıs Cumhuriyeti yetkilileri de güvenlik önlemlerini artırdılar. Cumartesi gecesi polis genel merkezinde konuyla ilgili toplantı gerçekleştirildi. İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos tüm devlet birimlerinde konuya ilişkin alarm verildiğini söyledi. Bu arada Fransa'da eylemcilerin belirlenip yakalanması için çalışmalar doruk noktasında. Fransız araştırmacılar iki eylemcinin daha kimliğini tespit ettiler. Savcılık yetkilileri üç eylemcinin kimlik bilgilerinin ellerinde olduğunu açıkladı. Paris'teki terör saldırısı ile bağlı olduğu belirtilen yedi kişi de Belçika'da yakalandı.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
-Mustafa Akıncı dün başkan olarak işgal ordusuyla birlikte yasadışı sahte devlet ilanının yıldönümünü kutladı. Akıncı törende yaptığı konuşmada devletin federal cumhuriyetin iki eşit parçasından biri olacağını ve sahte devletin güçlenmesinin bölünmenin kalıcılaşması anlamına gelmeyeceğini ve Kıbrıslırumların bunu kavraması gerektiğini söyledi.

-Hükümet Sözcüsü Nikos Hrisdodulidis sahte devletin yasadıı bir biçimde ve tek yanlı ilanının 32. yıldönümünde yaptığı yazılı açıklamada hedefin işgalin sonlandırılması ve Kıbrıs'ın bir tek egemenlikli, bir ve tek uluslararası kimlikli ve bir tek yurttaşlıklı Birleşmiş Milletler kararlarında öngörüldüğü şekliyle siyasi eşitlikli iki bölgeli iki toplumlu federal bir çatı altında yeniden birleşmesi olduğunu söyledi. Sözcü Türkiye ve Kıbrıstürk ldierliğin bu yasadışı ve tek taraflı devlet ilanlarının amacının yasadışı Türk işgalinin sonuçlarını ve Kıbrıs'ın bölünmüşlüğünü yasallaştırmak ve kalıcılaştırmak olduğuna dikkat çekti. Sözcü bu yasadışı ilanının uluslararası toplum tarafından net bir biçimde mahkum edildiğini, Birleşmiş Milletler'in bunun hukuki olarak geçersiz olduğunu belirtip tüm üye devletlere bu devletin tanınmaması çağrısı yaptığını hatırlattı. Sözcüye göre askeri bir güç kullanılması gibi yasadışı bir eylemin yasallaşması olasılığı olmadığı için bu ilanın da hukuki açıdan geçersiz olmaya devam edeceğini de belirtti. Kıbrıs'ın uluslararası hukuk ve Avrupa Birliği ilke ve değerleri temelinde bir çözüm için mücadelenin devam ettiğine dikkat çekti. Sadece ve sadece Kıbrıs’ın ve halkın yeniden birleşmesiyle barış, refah ve gelişme koşullarının var olabileceğinin altını çizdi.

POLİTİS gazetesinin de bugünkü ana haberi Fransa'daki terör saldırısı sonrası yaşanan gelişmeler. Gazeteye göre dün hem Fransızlar hem de şiddetin çağdaş dünyada siyasi ve sosyal sorunlara yanıt olamayacağına inanan geri kalan dünya için yas ve düşünme günüydü. Avrupa'ya ve genelde batı dünyasına İslam Devleti'ne karşı tavrını belirleme çağrısı yapıldı. İslam Devlerine karşı bir kara operasyonu uzak bir ihtimal olmasına rağmen özellikle Fransız yetkililer Cuma gecesi Paris'te yaşanan saldırıyı bir terör eyleminden öte bir savaş eylemi olarak nitelediler. Barak Obama ve Vladimir Putin Antalya'da gerçekleştirilmekte olunan G-20 zirvesi çerçevesinde Suriye'de ateş kse gidilmesi ve bu soruna Birleşmiş Milletler çerçevesinde siyasi bir çözüm aranması konusunda görüş birliğine vardıkları belirtiliyor. Aynı anda Fransa'nın Cuma günkü saldırıları planlayanlara karşı insan avı da devam ediyor. Gelişmeler Kıbrıs'a da dayandı. Kıbrıslı yetkililer Avrupa vatandaşı iki kişiyi izlemeye aldılar. Polis merkezinde gerçekleştirilen toplantıda da zaten artırılan güvenlik önlemlerinin daha da artırılması kararı alındı.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
- DİSİ Başkanı Averof Neofitu merhum Cumhurbaşkanı Glafkos Kliridis’in ikinci ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende konuşurken tarihi biçimlendiren insanları önce tarihçilerin ve sonra insanların andıklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in de katıldığı törende konuşan Neofitu, Glafkos Kliridis’in popülizmden kaçınan siyasi bir lider olduğunu ve halkı ulusal çıkarlar yolunda sağ görüşlü bir biçimde yönettiğini ifade etti. Gerçek bir lider olarak vatanın onun bir varlık nedeni olduğuna dikkat çekti. Kamuoyuna dönük demagoji söz konusu olduğunda vatanın çıkarlarını savunmak için popülaritesini riske atan Glafkos Kliridis’in siyasi mirasına atıfta bulundu.

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi "G-20 Suriye ve terör sorununa ortak yaklaşım arıyor. Avrupa için suçsuzluk sona erdi " başlığı altında Fransa'da yaşanan saldırlar sonrası ortaya çıkan durum.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
-Kredilerin satılmasını düzenleyen tasarının Meclis tarafından onaylanmasıyla üst düzey bir engelin aşılması kritik bir konu olsa da KIbrıs memorandumu açısından bu son olmadı. Kıbrıs'ın uluslararası kreditörleri Mayıs seçimleri akıllarında talepler çıtasını hala daha çok yükseklerde tutmaya ve özelleştirme için gerekli ön talepleri üç adımda tamamlamayı hedefliyorlar. Ancak bu konu hem AKEL hem de diğer muhalefet partileri için büyük öneme ve önceliğe sahip. Bu partiler konuya ilişkin bıçakları çektiler ve Cumhurbaşkanlığı için büyük bir baş ağrısını oluşturuyorlar. Troyka'nın konuya ilişkin Kıbrıs'tan talepleri şöyle: - Kıbrıs Telekomünikasyon Kurumu için bir devlet şirketi kurulmasını öngören ve Meclis'te askıda olan yasa tasarısının onaylanması. Kıbrıs Telekomünikasyon Kurumu'nda iş ilişkilerini düzenleyen yasa tasarısının Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması ve - Kıbrıs Elektrik Kurumu'nun bölünme biçim ve yöntemiyle ilgili ilke kararının Bakanlar Kurulunda alınması. Bu süreçte Maliye Bakanı'nı ve Hükümeti endişelendiren olgu Kıbrıs Telekomünikasyon Kurumu için bir devlet şirketinin kurulması çünkü bu konuda kararı Hükümet değil Meclis verebilir ve konuya ilişkin tasarı da Meclis'te ancak askıda. Muhalefet partileri özelleştirme olgusuna tepkili. Bu konuda adım atılabilinmesi için DİSİ dikkatlerini DİKO'nun belli bir eksimi üzerine odaklamış durumda.

HARAVGİ gazetesinin de bugünkü ana haberi " Avrupa Birliği korkmuş bir durumda sınırlarını kapatıyor" başlığı altında terör eylemlerine tepkiler. Gazeteye göre Paris'teki saldırılar sonrası Brüksel korku içinde ve G-20 zirvesi de Avrupa Birliği'ne sınırlarında denetimi güçlendirme perspektifi verdi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
-Kıbrıs ve bunun sonucu olarak önemli sayıda tarımcı Avrupa Birliği fonlarından milyonlarca Euro kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. 2016 yılına girme noktasında bulunulmasına rağmen Avrupa Komisyonu henüz 2014-2020 Tarımsal Kalkınma Programını onaylamadı. Bu programın onaylanmasında yaklaşık 2 yıllık bir gecikme var ve bunun sorumlusu da Komisyon değil Kıbrıs ve özellikle de bu planı zamanında hazırlayıp Komisyon'a sunmayan Tarım bakanlığıdır. Bu program şimdi onaylansa dahi 2014'den değil 2016 yılından başlatılacak.

ALİTİA gazetesinin bugünkü ana haberi "İSİS'e karşı ortak eylem. Paris saldırısı dünyanın güçlü devletlerini birleştiriyor. Fransa dün Suriye'deki cihatçıların kalesini bombaladı. Obama ve Putin cihatçılara karşı taktikleri tartıştı. Avrupa Dışişleri ve Adalet Bakanları Konseyi Cuma günü olağanüstü toplanıyor " başlığı altında terör eylemlerine karşı tartışılan önlemler.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları
- Cumhurbaşkanı Anastasiadis'in Mustaf Akıncı ile 18 kasım'da gerçekleştireceği görüşmesinde mülkiyet başlığının tartışılması bekleniyor. Bu başlık 30 Ekim görüşmesinde iki lider tarafından tartışılmış ve detayını el almaları için iki müzakereciye genel hatlar verilmişti. Bu başlıkta aranan olgu tarafların kriterler üzerinde bir anlaşmaya varması. Bu konunun müzakerelerin bundan sonrası için kilit bir öneme sahip olduğu ifade ediliyor. kasım ayı içinde liderler 18 Kasım sonrası üç kez daha bir araya gelecek. Bu arada Kıbrıs sorununun G-20 zirvesi çerçevesinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun ile Erdoğan arasında gerçekleştirilen görüşmede de ele alındığı açıklandı.

-Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis Glafkos Kliridis'in ölümünün ikinci yol dönümünde onunla ilgili bir sergi açılışında yaptığı konuşmada "Kliridis'in anısına en iyi anmanın onun da uğruna mücadele ettiği barış için mücadeleye devam etmek olacaktır" dedi.

Son Güncelleme: 05 Şubat 2021 - 13:16

Son Haberler

29 Kasım
İşçi Partisi, heykeller konusunda iyi bir anlaşmadan yana
16:16
Ukrayna, 21 insansız hava aracı ve 3 Rus füzesini imha ettiğini açıkladı
16:14
G7 ülkeleri, İsrail/Hamas ateşkesinin daha da uzatılmasını destekliyor
16:12
Kenya'da seller nedeniyle en az 120 kişi hayatını kaybetti
16:10
İsveç'in NATO üyeliğ,nin onayı gündemde
16:07
Vatandaşlığa kabullerle ilgili duruşma bugün gerçekleşti
16:04
Yeni bir sosyal medya dolandırıcılığı
16:00
Kasım ayında elektrik fiyatlarında %12 indirim
15:58
Hükümet ara bölgedeki durumu yasadışı ve tehlikeli olarak tanımlıyor
15:55
Netanyahu: Ateşkesten sonra da askeri operasyonlara devam edeceğiz
15:53
UNFICYP: Ara bölgede dünden bu yana bir değişiklik yok
15:48
basın özetleri 29.11.23
12:54
Tüm haberler

Video on Demand